Днес е Черешова задушницаДнес е Черешова задушница. Тя се отбелязва в събота,  ден преди големия християнски празник Петдесетница.


Нарича се "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези. Тя е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.


Затова православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. 


В тяхна памет, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност. Такъв характер имат  общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито - символизиращо възкресението, хляб - символ на Иисус Христос, вино, плодове и други храни, които се раздават. 


По стар обичай на Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида. 40 преглеждания0 коментари

Подкрепете нашата кауза и станете един от

 ИК-"Заедно за Овча Купел"

Бъди активен подай сигнал или се включи!

Ти си промяната!

Заедно за Овча Купел

Следвайте ни в социалните мрежи

Всички права запазени © 2020 ИК-Заедно за Овча купел.

  -Декларация за поверителност

Заедно за Овча купел